28.2.10

Bea og Lars forbedrer norsk grammatikk

Hei! Jeg tenkte å begynne å blogge igjen. Kanskje. I hvert fall:

I dag tenkte jeg å skrive om norsk grammatikk. Språk er gøy, språk er et viktig kommunikasjonsmiddel, men som vi skal se i dag, kan språk også føre til store misforståelser. Og det er jo ikke bra. Norsk grammatikk har et stort problem, slik jeg ser det. Den har en form for lite av første person flertall. Dette er dumt, det er teit, og det fører ofte til at folk blir lei seg og sinte. Jeg kan huske en gang, på ungdomsskolen, da vi skulle ha gruppearbeid. Drama oppsto, og jeg sa til Heidi at "Andreas gidder ikke være på gruppa allikevel, så vi må finne oss noen andre å jobbe med." Heidi, som trodde hun ble latt i stikken av sin beste venn, syntes ikke noe særlig om situasjonen, selv om jeg selvsagt mente at hun og jeg måtte lage en ny gruppe.

Nå i vinterferien var jeg i Roma med Lars og familien hans. Det var hyggelig og kulturelt og morsomt, men også her satte språket stopper for kommunikasjonen. Fru Solbakken hadde nemlig vært i Roma før. Det hadde ikke vo andre. Derfor ble far i huset svært forvirret da fruen utbrøt "der nede har vi spist!". Det hadde vo jo ikke. Og nei, det var ikke Fru Solbakken som surret. Det var hun og venninnene som hadde spist der da de sist besøkte byen. Forvirringen var til å ta og føle på, men heldigvis ble situasjonen oppklart, og ingen kom til skade.

Det var allikevel nok til at Lars og jeg følte at noe måtte gjøres. Her må det et drastisk tiltak til, tenkte vo, vi kan ikke fortsette å leve i en verden der man ikke skjønner hvem "vi" er, der man tror man blir forlatt i et gruppearbeid når samtalepartneren mener det motsatte, der man tror man har blitt dement når man blir fortalt at man har spist et sted uten å ha noe som helst minne av det! Alt dette tenkte Lars og jeg, og vo slo våre kloke hoder sammen. Resultatet? Mine damer og herrer, la meg presentere norsk språks nye pronomen:

Subjektsform: VO

Objektsform: ISS


"Vo" brukes der fru Solbakken brukte "vi". Det brukes når man refererer til seg selv og noen andre, men denne gruppen ekskluderer mottakeren av budskapet. Det brukes når jeg snakker til deg om noe Ilanit og jeg gjorde, uten at du var med. La meg eksemplifisere litt:

Subjektsform:

Vo var nettopp i Roma. Jeg og familien til Lars var nettopp i Roma.

Vi var nettopp i Roma. Jeg og du/dere var nettopp i Roma.

Vo har spist der. Jeg og venninnene mine har spist der.

Vi har spist der. Jeg og du/dere har spist der.

Vo må finne oss en annen gruppe. Jeg og Andreas må finne oss en annen gruppe.

Vi må finne oss en annen gruppe. Jeg og du/dere må finne oss en annen gruppe.

Vo tenkte: Vi kan ikke leve i en verden ... Lars og jeg tenkte: Lars, jeg, du, dere og alle andre kan ikke leve i en verden ...

Objektsform:

Han har kjøpt en bil til iss. Han har kjøpt en bil til Lars og meg.

Han har kjøpt en bil til oss. Han har kjøpt en bil til deg/dere og meg.

Ser dere? Ikke så vanskelig, men veldig gøy, og ikke minst utrolig praktisk! Ingen misforståelser, ingen tårer og jammer, ja, jeg tror rett og slett vo er inne på noe stort her! Så, mine venner: Bruk det, blogg om det, skriv det i skolestilene deres, og verden vil bli et bedre sted!

4.2.10

Jeg har verdens søteste kjæreste

Han ringer meg.

"Bea, jeg kom på en ting i sted. Da jeg var liten, og var interessert i Maria, tok jeg på meg fem gensere en dag sånn at det skulle se ut som om jeg var stor og hadde muskler. Det var varmt."

Jeg lurer på om jeg skal bli litt sjalu og spørre om hvorfor han aldri har tatt på seg fem gensere for meg, er jeg så mye mindre verdt? Men jeg dropper det. Det var så søtt.

1.2.10

Jeg har bursdag i morgen

Har du ikke gave til meg ennå, sier du?

Et lite tips:

http://www.smellmeand.com/en/